Sympton-sympton seseorang Mahathirist adalah:


1. Lelaki fahaman Mahathirisma ramai rupanya gemuk dan sikit-sikit suka mengamuk macam Ibrahim Ali dan Shaik. Kebanyakkan mereka adalah Penyangak Melayu tetapi asyik laungkan slogan “Demi Agama, Bangsa dan Tanah Air. Kebanyakkan mereka dah tua dan uzur dan cuma dapat didengari suara mereka apabila idola pujaan mereka Mahathir bersuara “Saya keseoranga. Bayar hutang budi kalian sekarang.”


2. Wanita fahaman Mahathirisma kebanyakkan ada sex appeal atau mempunyai status glamor seperti penyanyi, pelakon atau bunny girls dahulu. Ini kerana maklumlah, wanita Mamak kebanyakkan , tau sajalah rupa mereka. Selalunya isteri lelaki fahaman Mahathirists jarang menonjolkan isteri mereka sendiri dan disimpan diam-diam kat rumah.


3. Kumpulan fahaman Mahathirisma yang kalau tak gemuk, bukan kaki to amok, tak erti berbahasa Tamil, tak ada sex appeal, bukan penyanyi, pelakon atau penyangak atau memang Melayu ori adalah kerana mengenang budi idola mereka yang pernah menyuapkan mereka dengan jawatan atau harta atau kontrak.


4. Kumpulan Mahathirists terakhir adalah mereka yang bodoh tak boleh diajar. Mereka teramat bersyukur kerana pemberian penyangak Melayu yang kata biasiswa, pekerjaan, subsidi, lesen, kontrak, jawatan, harta, tanah dll adalah kerana perjuangan mereka padahal ia sebenarnya tanggungjawab mana-mana kerajaan dan mengikut hak-hak yang telah termaktub didalam Perlembagaan untuk orang-orang Melayu ori yang ketinggalan di beberapa sektor ekonomi dan sosial.


Kenapa ditekankan perkataan bangsa Melayu oleh orang-orang Mahathirists dan tidaknya kaum Bumiputera? 


Jawapannya amatlah mudah. Mereka boleh jadi penyangak Melayu tetapi susah nak gelarkan mereka sendiri sebagai Bumiputera.

Advertisements