Walau apapun anggapan orang lain, saya masih yakin dan waras untuk memahami bahawa kepala-kepala itu adalah dari perbuatan orang melayu sendiri. Bukan saya buta. Bangsa Cina hari ini telah lama maju dan bertamadun berbanding melayu. Taraf ilmu dan budaya orang cina jauh lebih baik dengan budaya Malaysia.

 

Memang melayu banyak memberi ruang dan peluang yang sama kepada bangsa lain. Tapi ada melayu lain yang masih tak mahu melihat perkongsian antara melayu dengan bangsa lain. Dalam sebuah pejabat kerajaan pun. Melayu akan bomohkan melayu lain hanya kerana kedudukan pejabat atau siapa ada bini cantik. Ini adalah melayu!

 

Saya juga melayu, benar kepala babi itu sensitif, tapi jika cina nak mengugut melayu, kepala babi itu langsung tidak mengancam nyawa. Langsung tidak mendatangkan mudarat apa-apa pun. Atau anggap itu acara simbolik yang kononnya mencabar tahap keislaman bangsa melayu.

 

Jika benar melayu merasa terancam dengan kepala babi, tapi bukan aktiviti kelab malam, pusat hiburan atau rumah urut. Ternyata anda melayu yang berada di zaman yang salah. Sedangkan bangsa lain telah lama moden dan maju dalam urusan mengkafirkan dan menyesatkan umat islam di negara ini.

Advertisements