Bagaimana saya nak terangkan, perbandingan atau jumlah kenaikan gaji yang dikatakan berpatutan dan layak kepada penjawat awam menurut kata JPA.

 

Kata orang lama, kita di bawah ni dulu sekolah tak pandai, tak ada kelayakan, mereka pegawai atasan kerja teruk, kena meeting sana, meeting sini, tanggungjawab besar. Kita yang rendah ni bukan penting sangat. Itu kata orang yang dah 30 tahun dalam perkhidmatan kerajaan. Entah perli atau kata-katanya memang benar. Terpulang lah…

 

Walau berapa kenaikan yang dapat, ikan kembung pecah perut tetap jadi lauk kepada nasi saya. Telur mata kerbau atau telur dadar. Sesekali makan ulam sambal. Jika ada lebih, baru dapat beli kicap cap Tamin. Jangan kata sedap! Jika itu menu sepanjang tahun! Salah saya tak mendapat pendidikan tinggi kerana tak layak dan tak mampu dapat masuk universiti. Hanya orang pandai sahaja berada dalam universiti. Sama seperti penjara, hanya ada orang baik-baik sahaja di dalamnya. Kerana orang jahat masih kat luar sini membuat kekayaan dan mengumpul harta..

 

Kepada pemimpin, anda lebih bagus dari kami. Tuhan hanya beri rezeki dan kekayaan hanya kepada orang macam tuan-tuan dan puan-puan. Kami si miskin kekal jadi pemalas. Kerana tuhan tak sayang kami..

 

Wallahualaam..

 

 

 

Advertisements