Puji-pujian itu bagi allah seru sekelian alam selawat dan salam kepada nabi Muhammad saw, begitu juga kepada keluarganya dan sahabatnya.

 

Tuan-tuan pembaca terhormat.

Sesungguhnya quran itu tidak disyaki, bahawa ia dari allah, untuk di jadikan petunjuk dan pengajaran kepada kita. Quran itu di jadikan asas dan pangkal agama islam. Quran itu di turunkan allah supaya isinya kita perhatikan bukan semata-mata kita lagukan

 

Quran itu di jadikan imam atau ikutan, tiadalah akan sesat orang yang mengikutinya selama-lamanya. Sebenar-benarnya mengikut bukan semata-mata perkataan sahaja. Quran itu di jadikan suluh yang menerangi dan memberi faedah dan keselamatan dunia dan akhirat. Tetapi bagi orang yang mengamalkannya dan menurut apa-apa perintahnya bukan dengan semata-mata diletakkan di atas rumah atau di junjung-junjung di atas kepala. Quran di terjemahkan orang kedalam bahasa Belanda, Inggeris , Jerman dan lain-lain.

 

Maka orang eropah dapat mengerti isi quran, tetapi kita orang islam Indonesia, banyak yang tidak mengetahuinya di sebabkan belum ada yang di terjemah ( di tafsirkan ) orang ke dalam bahasa Indonesia setamat-tamatnya.

 

Oleh sebab itu kami sajikan majalah tafsir quran ini dalam bahasa Indonesia sedapat-dapatnya yang tidak janggal. Moga tuan-tuan pembaca akan dapat menerimanya dengan tangan terbuka.

Mudah-mudahan allah sampaikan . Amin.

 

Petikan dari

Mahmud Junus dan HMK Bakry

Padang, 21 Rabiul Awal 1357, 21 Mei 1938

Advertisements